Ndërsa restorantet grekë po përgatiten për sezonin e verës, ata po mbajnë një sy të vëmendshëm ndaj ndikimit potencialisht të dëmshëm të inflacionit – ilustruar gjerësisht nga çmimi në rritje i një pjate të njohur si nga vendasit ashtu edhe nga vizitorët.
Çmimet mesatare për sufllaqet janë rritur shumë më shpejt se masat kryesore të inflacionit – duke u luhatur në nivelin më të lartë të 28 viteve rreth 10% në Greqi, të përcaktuara nga agjencitë kombëtare të statistikave.
Vakti klasik i mishit të pjekur në skarë i mbështjellë në bukë të sheshtë me sallatë dhe kos me hudhër tani kushton mesatarisht 3,30 euro (3,55 dollarë) në rrethinat e Athinës, një rritje 30% nga vera e kaluar.
Me koston e përbërësve kryesorë të mishit, perimeve dhe vajit të lulediellit, të gjitha në rritje së bashku me çmimet e energjisë pasi lufta dhe pandemia prishin zinxhirët e furnizimit, rritja nxjerr në pah disa nga presionet kryesore me të cilat përballet ekonomia botërore në nivel bazë.
I parë prej kohësh si një ushqim i lirë dhe i arritshëm për pothuajse të gjithë, sufllaqja është bërë gjithnjë e më shumë lloji i artikullit që njerëzit me buxhete të kufizuara mendojnë dy herë përpara se të blejnë.
Njerëzit thonë se në të kaluarën blinin tre ose dy suvlaki me çmimin e sotëm, sepse janë shumë të shtrenjta tashmë, dhe rrogat janë shumë të ulëta.
Unioni Grill and Restaurant në Athinë thotë se çmimi i mishit të derrit është rritur 30% në 12 muajt e fundit, vaji i lulediellit i importuar përgjithësisht nga Ukraina me 125% dhe faturat e energjisë elektrike më shumë se 100%. RTS