Ish-ministri i Bujqësisë, Edmond Panariti ka reaguar për denoncimet e fundit në media për sasinë e lartë të nitratit tek pjepri. Ai thotë se qytetarët duhet të bëjnë vetë kujdes me metoda “tradicionale” shtëpiake: “Merrni nje copë tuli shalqini pa fara dhe futeni ne nje tas me uje. Lereni per 10 minuta! Nese uji ngjyroset ne rozë atehere shalqini ka nivele te larta nitratesh. Nese uji mbetet pa ngjyre, shalqini eshte ne rregull. Po keshtu, nese copa lundron ne sipërfaqe dhe nuk fundoset, shalqini eshte ok….
Edhe njehere keto janë masa vetëmbrojtjeje qytetare te cilat nuk zevendsojne analizat zyrtare, por eshte më mire se te rrish duarkryq dhe te ankohesh.”
Por po ju këshillojmë se shpesh herë mund të ju qëllojë i papjekur mirë dhe me shije “kungulli”. Ja disa mënyra të thjeshta që ju ndihmojnë të zgjidhni shalqinin më të mirë:
Kontrolloni pamjen e shalqinit: çdo shalqin ka një pjesë “pulle” të verdhë në madhësi të ndryshme. Nëse pjesa e verdhë në lëkurë është e errët, kjo do të thotë se shalqini është pjekur siç duhet. Nëse pjesa e verdhë është më e çelur, ai nuk është pjekur mirë.
Ngjyra e shalqinit: shalqini i pjekur mirë ka lëkurë jeshile të errët dhe mat. Shkëlqimi në lëkurën e shalqinit tregon që nuk është pjekur siç duhet.
Trokisni mbi shalqin: kjo është një metodë shumë e vjetër. Shalqini i papjekur mirë ka një ton më të thellë dhe të fortë sesa ai i pjekur mirë.