Pija e kafesë e mbushur me kafeinë mund të mbajë më shumë fuqi sesa vetëm t’ju zgjojë në mëngjes. Sipas një studimi të ri të botuar në revistën Annals of Internal Medicine, pirja e kafesë së ëmbël ose pa sheqer është e lidhur me një rrezik më të ulët të vdekjes në krahasim me mos pirjen fare e kësaj pije.
Studiuesit anketuan 171,616 pjesëmarrës në Mbretërinë e Bashkuar deri në pesë herë gjatë një viti në lidhje me stilin e tyre të jetesës, duke përfshirë zakonet e tyre të pirjes së kafesë. Shkencëtarët më pas kërkuan certifikatat e vdekjes për të parë se kush kishte vdekur mesatarisht shtatë vjet më vonë. Pjesëmarrësit varionin nga mosha 37 deri në 73 vjeç dhe raportuan se nuk kishin sëmundje kardiovaskulare ose kancer në kohën e sondazhit.
Rezultatet treguan se për njerëzit që pinin një sasi të moderuar kafeje, të përcaktuar si 1,5 deri në 3,5 filxhanë në ditë, ata që e ëmbëlsuan kafenë e tyre kishin rreth 30% rrezik më të ulët të vdekjes në krahasim me ata që nuk pinë kafe, sipas Dr. Christina Wee, bashkëpunëtore. profesor i mjekësisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. Ajo është gjithashtu zëvendës redaktor i Annals of Internal Medicine.
Ata që pinë kafe pa sheqer kishin midis 16% dhe 29% rrezik më të ulët të vdekjes krahasuar me ata që nuk pinë kafe, shtoi ajo. Gjetjet u përshtatën për faktorët sociodemografikë, stilin e jetës dhe klinikë për të eliminuar efektet e tyre në rezultate. Për shembull, ekipi hulumtues bëri pyetje rreth nivelit të pirjes së duhanit, sasisë së aktivitetit fizik, nivelit të edukimit dhe zakoneve dietike, tha Wee.
Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se marrja e kafesë mund të mbrojë zemrën dhe të ndihmojë në trajtimin e sëmundjeve të tjera. Mund të zvogëlojë gjithashtu rrezikun e problemeve të mëlçisë, tha një studim i vitit 2021. Kafeja gjithashtu ka profile të ndryshme shëndetësore, në varësi të mënyrës se si prodhohet dhe disa lloje përmbajnë komponime fenolike, të cilat besohet se janë të dobishme.
Këto komponime kimike ndikojnë në shijen dhe aromën e kafesë dhe janë të vlefshme sepse mund të veprojnë si antioksidantë dhe kanë veti anti-inflamatore dhe anti-plakje. Dy llojet më të zakonshme të kafesë janë arabica dhe robusta, dhe hulumtimet tregojnë se kafeja robusta ka një përmbajtje më të lartë fenolike sesa kafeja arabica. Kokrrat e papjekura të kafesë jeshile përmbajnë nivele të larta të komponimeve fenolike, por aroma e dobët kur ato zihen i bën njerëzit t’i pjekin. Në varësi të nivelit të pjekjes, disa nga përbërjet fenolike mund të shpërbëhen.
Dhe në varësi të mënyrës se si e gatuani, kafeja mund të përmbajë nivele të larta të diterpeneve, të cilat janë komponime kimike që mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Kafja e zier dhe kafeja e shtypit francez përmbajnë disa nga sasitë më të larta të diterpeneve, sipas një studimi të vitit 2016. Moka dhe kafeja ekspres përmbanin një sasi të moderuar të diterpeneve, ndërsa kafetë e çastit ose kafetë e bëra me filtrim kishin më pak. CNN