osmaniye escort
1xbet betist supertotobet
ladesbet
bahis siteleri casino siteleri
tesbih
deneme bonusu veren bahis siteleri
Ankara EscortKızılay EscortÇankaya EscortAnkara EscortEryaman EscortSincan EscortEtimesgut EscortElvankent EscortBatıkent Escort
antalya haber
deneme bonusu veren siteler
casibom giriş
istanbul escort istanbul escort bayan
izmir escort
canlı bahis siteleri
casibom
bahis siteleri
casibom
girne casino
ekrem abi starzbet
casibom giriş
Casibom

Ky është fruti jo shumë i “famshëm” që ul sheqerin dhe mbron zemrën dhe kockat

Ky është fruti jo shumë i “famshëm” që ul sheqerin dhe mbron zemrën dhe kockat

Po sikur të zbulonim se armatura e shëndetit kardiovaskular dhe kockave fshihet në një frut veror të shijshëm, të lëngshëm?

Kur mendojmë për frutat e verës , mendja na shkon automatikisht te shalqiri , rrushi e të tjera, të cilat janë zgjedhjet bazë të kësaj stine. Megjithatë, ekziston edhe një frut më pak i “famshëm”, i cili fsheh një thesar të shijshëm, por edhe shumë përfitime të rëndësishme shëndetësore. Çfarë është kjo? Por, sigurisht, kumbullat e kuqe me shije të ëmbël.

Vetëm shija e tyre është arsye e mjaftueshme për t’i përfshirë në dietën tuaj, megjithatë përfitimet e tyre nuk kufizohen këtu. Në fakt, lëndët ushqyese të këtij fruti kontribuojnë në funksione të ndryshme të trupit, duke e mbrojtur atë nga një sërë sëmundjesh.

Këto kumbulla janë shumë ushqyese, përmbajnë fibra dhe antioksidantë, një mori vitaminash dhe mineralesh dhe mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të disa sëmundjeve kronike. Ndër të tjera, përbërësit e kumbullës ndihmojnë në kontrollin e obezitetit , diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare, ndërkohë që ndihmojnë në reduktimin e kapsllëkut dhe mbrojtjen nga osteoporoza.

Disa nga përfitimet kryesore që mund të merrni nga konsumimi i vaniljes janë:

1. Ato përmbajnë shumë lëndë ushqyese

Kumbullat janë shtëpia e një shumëllojshmërie të jashtëzakonshme të lëndëve ushqyese. Në veçanti, ato përmbajnë më shumë se 15 vitamina dhe minerale të ndryshme, fibra bimore dhe antioksidantë. Disa nga përbërësit kryesorë të tyre janë vitaminat A, C dhe K , kaliumi, por edhe sasi të vogla të vitaminës B , fosforit dhe magnezit.

2. Ndihmojnë në uljen e sheqerit në gjak

Ky frut ka veti që ndihmojnë në kontrollin e sheqerit në gjak. Pavarësisht se ato përmbajnë disa karbohidrate, të cilat, pasi konsumohen, rrisin gradualisht sheqerin në gjak , kumbulla nuk duket se shkakton një rritje të ndjeshme të sheqerit në gjak. Ky fenomen paradoksal është për faktin se ajo rrit nivelet e adiponektinës , një hormon që rregullon nivelin e sheqerit në gjak. Në të njëjtën kohë, fibra që përmban ngadalëson shkallën me të cilën trupi thith karbohidratet. Studimet shkencore kanë lidhur gjithashtu konsumin e vaniljes me një rrezik të reduktuar të diabetit të tipit 2.

3. Ato nxisin shëndetin e kockave

Përveç kësaj, kjo kumbull tregohet gjithashtu të jetë e dobishme në përmirësimin e shëndetit të kockave.
Disa studime e lidhin konsumin e këtij fruti me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të kockave si osteoporoza dhe osteopenia (dendësia e ulët e kockave). Në të njëjtën kohë, është zbuluar se ato jo vetëm që parandalojnë humbjen e kockave, por gjithashtu kanë potencialin për të rikthyer humbjen e kockave që tashmë ka ndodhur. Ky efekt i dobishëm besohet të jetë për shkak të antioksidantëve që përmbahen në vanilje, të cilat janë të afta të reduktojnë inflamacionin në trup.

Përveç kësaj, hulumtimet në dispozicion tregojnë se konsumimi i vaniljes rrit nivelet e disa hormoneve të përfshira në formimin e kockave, ndërsa disa nga përbërësit e frutave, si vitamina K, fosfori, magnezi dhe kaliumi, kanë veti mbrojtëse të kockave.

4. Ato përfitojnë shëndetin e zemrës

Së fundi, konsumimi i rregullt i frutave mund të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit kardiovaskular. Në veçanti, ky lloj i kumbullës janë studiuar për aftësinë e tyre për të ulur presionin e lartë të gjakut dhe nivelet e kolesterolit, dy faktorë që rrisin ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Ky efekt mbrojtës mund të jetë për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave, kaliumit dhe antioksidantëve.